To-do lijstjes schrijven. Ik ben er een krak in, ik kan het goed en ik doe het graag. En toch zijn er lijstjes die je beter niet schrijft, en andere lijstjes die we beter wel schrijven maar vaak niet doen.

Deze lijstjes maak je beter niet

  • De valkuil-lijst is eigenlijk de klassieke to-do-lijst. Die wordt ’s morgens geschreven, wanneer je veel energie hebt en boordevol goede intenties,  blakend van een onrealistisch tijdspad. Bovendien doe je wat moet eerst, en stel je wat wil (of nodig hebt) uit tot later op de dag. Als het zover is, heb je geen energie meer over voor datgene waar je de hele dag zo naar uitkeek. Op je papiertje heb je letterlijk geen plaats vrijgehouden voor het onverwachte, voor verrassingen (leuke en minder leuke). Dan sta je daar, onverwachts gezellig te kletsen in de winkel en tegelijk te denken aan dat verdomde lijstje.
  • Als verzet tegen al die to do’s kan je een not to do lijstje maken: Ik strijk niet vandaag. Ik poets niet vandaag. Ik ruim geen speelgoed op vandaag. Dit is een superleuk lijstje om op te stellen! Maar om eerlijk te zijn werkt het niet. Denk niet aan een roze olifant. Denk niet aan wat je niet gaat doen. Dan denk ik hele dag aan wat eigenlijk zou moeten doen. Dat is pure energieverspilling. Tof om te doen, maar in de praktijk werkt het niet.

Het lastigste aan al dat oplijsten, schrijven, doorstrepen, herschrijven, van al die lijstjes, is dat er geen einde aan komt. Je hebt nooit gedaan. Nooit! Er is altijd wel iets te doen, is je lijstje ten einde dan maak je gewoon een nieuw. Ein-de-loos. Lijstjesmakers hebben nooit een writersblock, blijven nooit inspiratieloos zitten door het raam kijken. Lijstjes komen zonder stoppen. Geen lijstjes meer is voor lijstjesmakers echt geen optie.

Deze lijstjes als alternatief

  • Een schouderklop-lijstje! Eigenschappen: een schouderklop-lijstje maak je niet ’s morgens maar ’s avonds. Je lijstje bestaat uit alles wat je die dag gedaan hebt. Dus nee, geen plan op voorhand. Je hoort het echt goed, achteraf pas schrijven! Je schrijft alles neer wat je gedaan hebt, doorstreept niks want dan kras je al dat goeds weer weg. Je geeft jezelf tussendoor schouderklopjes en als je lijstje klaar is, kruip je gezellig en zelfvoldaan met een thee-tje in de zetel. Wat goed gedaan van jou vandaag, zeg! Yes! Morgen meer van dat!
  • Het tout-doux-lijstje bestaat uit éérst de taken doen die ik echt graag wil en nodig heb. Het tout-doux-lijstje is zacht zorgen voor jezelf waardoor je energie over hebt om daarna te doen wat moet. De laatste keer dat ik mijn tout-doux-lijstje als een warm dekentje over me heen legde, ging als volgt: opstaan, schrijven en koffie drinken, genieten van de maaltijden, een wandeling, de zonsondergang. Nog een beetje kachelwarmte voor het slapengaan en een met een heel licht maar zo goed boek onder de zachte dons. Wat ik tussendoor deed, zonder lijstje voor- of achteraf: alle kleine prutsen waar ik anders zo’n hekel aan heb. Pmd wegzetten, kousen plooien, wasje hier, droogje daar, en twee facturen betaald. Saai hé, dit zijn normaal gezien taakjes voor op de valkuillijst, dergelijke taakjes op dergelijk lijstje zijn niet interessant, verrijkend, inspirerend om over te schrijven. Maar kijk, ze zijn gebeurd! Tout est doux!
  • Het to do to do doo doooo to doo doo-lijstje: dit lijstje is geen lijstje, het overkomt je. Voor lijstjesmakers zijn het unieke momenten waar we met volle teugen van genieten. We vergeten om ons lijstje te maken, onze taken op te schrijven, we doen ze gewoon. Een heerlijke dag waarbij alles vanzelf gaat. Je neuriet to-dooo-do-dooo to doododooodoooo en je doet vanalles en nog veel meer, spontaan en zonder plan. Het is zeldzaam, ja, maar het gebeurt!
  • De bucket-list moet ik niet uitleggen, maar heb je de jouwe al geschreven? Een lijst van alles wat je nog wil doen voor je sterft. Eigenschappen: vaak zijn dit eerder dure of luxueuze activiteiten: (verre) reizen en gevaarlijke kicks. Gaan trekken in India en skydiven. Kan je er ook op kwijt: lange-termijn-dromen of als-ik-de-lotto-win-dan… . Klassiekers: een boek schrijven, een bed-en-breakfast openen in Frankrijk. Het werkt om die dromen even neer te pennen op een speciaal ‘bucket’ lijstje.  Schrijf dat lijstje, schrijf alles wat er in je opkomt, en denk je “oh néé ik ga nooit (….dit of dat…)  kunnen doen”. Maar… vermoedelijk toch wel. De eerste stap is gezet: je schreef het op je lijst!

Wil je de ochtend beginnen met rust in je hoofd, met of zonder lijsjes?

Doe mee aan het gratis webinar Start to Write!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *