Afstemmen op een kind kost tijd en energie en aandacht. Straffen en dreigen is efficiënter en effectiever op de korte termijn. Maar voor wie?

Mijn oudste dochter werd begin 2020 al 11 jaar. Had ik tien jaar geleden geweten wat ik nu weet, ik had haar nooit, maar dan ook nooit in de hoek gezet.

Een kind dat iets nodig heeft maar daar niet in gezien, gehoord of geleid wordt, zoekt allerlei manieren om de aandacht te krijgen. Lukt het niet positief, dan negatief. En wat doe je met een stout kind? Dat zet je in de hoek. Bijzonder efficiënt op de korte termijn, maar nefast op de lange. Want… wat als een kind zich stout gedraagt als laatste redmiddel om te krijgen wat ze nodig hebben? Dan voelt de hoek voor een kind als een afwijzing van zijn behoeften. Om te kunnen overgaan tot opvoeden van onze kinderen, mogen we de eerste stap niet vergeten: verbinden. Ons verbinden met ons kind betekent tijd nemen en aandacht geven, elke dag opnieuw. Op korte termijn tijdsintensief, maar op lange termijn veel efficiënter en beter voor het zelfvertrouwen van je kind, dan ‘de hoek’.

Geen hoek meer dus in ons gezin, en dat doen wij zo 👇

  1. Vertel het aan je kinderen: vanaf nu geen hoek meer!
  2. … tenzij dat ik er zelf mee in ga. Samen even apart.
  3. Afstemmen op wat mijn kind nodig heeft: meestal gewoon wat tijd en aandacht.

Straf jij je kinderen? Zet je ze in de hoek? Wil je het anders? Ben je hier iets mee?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *